HeikkiPenttilä

Tervetuloa lähiruokakuplaani! ...tässä sinne pieni kurkistus.

Oma kokemukseni ja näkemykseni pohjaa tammikuussa 1990 alkaneeseen maatalousyrittäjyyteen ja 1995 elokuussa alkaneeseen pienimuotoiseen elintarvikejalostukseen.

Havaintoni on karusti pelkistettynä, että Suomessa on näinä viime vuosikymmeninä menestynyt mahdollisimman suuri elintarviketeollisuus. Toiminnasta etujärjestö MTK suostuu näkemään siitäkin vain osuustoiminnan kautta omistetun osan.

Paikallista ja pienimuotoista toimintaa on kaikenkaikkiaan marginaalisen vähän ja sen kasvu on tehokkaasti estetty erilaisilla hallinnollisilla toimilla. Hallinto, arkipäivälle ja maalaisjärjelle sokeana on tullut säätäneeksi niin raskaan ja kalliin valvonnan toiminnalle, että se viimeistään on saanut syvän lamaantumisen aikaan.
-Nyt samat naamat esiintyvät keulakuvana, kun heidän alaisuudessaan aikanaan säädettyjä hölmöyksiä puretaan pois.

Loistavat uudet tuotteet syntyvät yksityisten ihmisten päissä ja keittiöissä ja sitä kautta pienissä yrityksissä, jotka siis lähes kokonaan puutuvat tästä maasta. Elintarviketeollisuus on viime vuosikymmenet pyrkinyt kehittämään ratkaisuja, joilla saadaan elintarvikekuvausmassoihin uutettua mahdollisimman paljon vettä, että pystytään tuotteet myymään kauppojen private label hyllyihin edes jonkinlaisella katteella. Näin niistä tuotteista on tullut siis myös vientikelvottomia.

Tänne armaaseen Suomeen on syntynyt erikoinen hankemaailma, joka kulkee omaa polkuaan irti arjesta ja yrittäjistä. Itse olen näiden vuosien varrella osallistunut erinäisiinkin hankevetoisiin juttuihin joista positiivisena kokemuksena on nostettavissa toistaiseksi vain yksi. Ahlmanin koulun Parasta pöytään Pirkanmaalta 1-hanke.
Hankemaailma on täällä nyt täysin päälaellaan. Tehdään erinäisiä juttuja ja toivotaan hartaasti, että joku yrittäjä löytäisi ne ja niistä olisi sille hyötyä. Hanketoiminnan pitäisi olla yritys ja tuotelähtöistä - siis jos sitä ylipäätään tarvitaan.
Ainakin aiemmin viranomaisten hankeohjeisiin oli erikseen kirjattu kutakuinkin niin, että hanketoiminnasta EI saa olla hyötyä yksittäisten yritysten tai tuotteiden markkinoinnille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Hyvä kirjoitus surkeasta tosiasiasta...!

Käyttäjän HeikkiPenttil kuva
Heikki Penttilä

Maaliskuun puolen välin aikoihin minulla on mahdollisuus päästä tutustumaan alkuasukkaiden johdolla Itävaltalaiseen maaseutuun, maatalouteen ja matkailuun ja nyt jo näen painajaisia siitä, että sen kokemuksen jälkeen on pakko palata tänne byroslaviaan jatkamaan tahkon kiertämistä :(

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset