HeikkiPenttilä

Ruuan arvostus ja arvottomuus :(

Talvisydämen olen mietiskellyt tätä tilannetta:

"Kaupunkilaiset"= kuluttajat on täysin vieraantuneita ruuan alkutuotannosta ja ainoa kontakti jalostukseen on marketin tiski ja teollisten tuotteiden tarjousilmot ja koomiset tv-mainokset.

Reko-ilmiö tuli ja meni ja osoittautui muoti-ilmioksi.

Yhteiskunnan tuella markkinoidusta Luomusta on tullut uskonto, jossa mitään ei saa kyseenalaistaa ja keskustelu tyrehtyy kerta toisensa jälkeen. 

Meiltä puuttuu nykyään kokonaan sellainen ihmisen kokoinen alkutuotanto, jalostus, myynti ja markkinointi ja sitä kautta ihmisten kontakti ruokaan ja sen juurevaan tekemiseen.

1995 politikot ja etujärjestö lukitsivat tavoitteeksi tuotannon tehostamisen tien vastoin Euroopasta jo silloin kantautuneita suosituksia keskittyä maaseutuun, metsätalouteen ja matkailuun.

Pienimuotoinen jalostus nostaa taas päätään. Laskemani mukaan jo kolmas aalto pienteurastamoita on jonottamassa investointiavustuksia. Edellisissä aalloissa syntyneet yritykset on byrokratia jo ansiokkaasti näivettänyt liki olemattomiin. Oman lihanjalostushistoriani lasken kuuluvaksi siihen ekan aallon loppupuolelle.

Täällä on tietoisesti pidetty yllä ylituotantotilannetta, enkä näe isossa kuvassa muuta kehityskulkua, kuin tehotuotannon kuihtuminen kannattamattomana ja sen jälkeen joskus uusi nousu, kun on vihdoin päästy merkittävään alituotantotilanteeseen. Ensimmäinen askel maaseudun nousuun olisi se, että hallinto ja maatalouden etujärjestö yhdessä myöntäisivät, että reilu 20 vuotta on valittu tie johtanut tuhoon. - Sellaista ulostulemista ei ole näköpiirissä.

Väittäisin, että parin viikon päästä kirjoitan tähän kitkerän jatko-osan, kun ensiviikon lopun kiertelen katselemassa ja ihmettelemässä Itävallan maaseutua, matkailua ja maatalouskuvioita alkuasukkaiden opastuksella. Siellä on nää maaseutujutut tehty täysin eri lähtökohdista tässä samaisessa euroopan neuvostoliitossa  ja siellä maaseutu elää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

EU-tukia Itävaltakin varmasti saa siinä missä Suomikin. Olisiko EU-tuilla oma osuutensa siihen mitä täällä tapahtuu ja halutaan tapahtuvan?

Käyttäjän ilmari kuva
ilmari schepel

Heikki kirjoitti: "1995 politikot ja etujärjestö lukitsivat tavoitteeksi tuotannon tehostamisen tien vastoin Euroopasta jo silloin kantautuneita suosituksia keskittyä maaseutuun, metsätalouteen ja matkailuun".

Näin on. Suomen maaseudun kehitys (suuret, velkaantuneet tilat ja keskittynyt elintarviketeollisuus) on kokonaan kotimaisten päätösten tulosta. Puheenvuoron puolella kirjoitin siitä näin:

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212188-olis...

Mutta etenkin 1990-luvun alussa (ennen liittymistä EU:hun) kirjoitin, tuloksetta, hyvin paljon hesarin, maaseudun tulevaisuuden ym lehtiin siitä, että Suomen kannattaisi keskittyä luomuun sekä pienimuotoiseen jatkojalostukseen (kuten esimerkiksi Irjan mainitsema Itävalta sitten tekikin).

Käyttäjän HeikkiPenttil kuva
Heikki Penttilä

Poliittiset toimijat ovat jälleen esitelleet työllä ja hiellä valmistuneen mapin, joka juhlavin menoin asetetaan tämän jälkeen hyllyyn pölyttymään.

Huolestuttaa kovin tämä tilanne, jossa kuluttajarajapintaa, eli sitä syövää suomalaista ei huomata edes tällaisissa selonteoissa ollenkaan.
MT/Mtk nostaa keskusteluun vain negatiivisia asioita. Politikot puhuvat hävikistä. Teollisuus puhuu pakkausmateriaaleista ja siitä kuinka meidän tuotetta kypsennettäessä höyrystyy silmälasit vähemmän kuin kilpailijan tuotteella.
Elintarviketeollisuudelta odotetaan jotain uutta, ihmeellistä ruuankuvausmassaa viennin kärjeksi. :(

Mihin on jäänyt suomalaisen ruokailun, annosten, syömisen, makujen, raaka-aineiden, kokkaamisen, jalostamisen ym. ym. varassa käytävä positiivinen keskustelu ja näkyvyys.

Sitä pitäisi tehdä myös johdetusti ja järjestelmällisesti. Sitä kautta nousee tarinoita, arvostusta ja myös sitä vientiä, kun ollaan itse ylpeitä omasta, saadaan näin myös muiden kiinnostus heräämään.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset